Wat is ultrasoon reinigen en hoe werkt het?

Ultrasoon reinigen zou best wel eens de effectiefste reinigingsmethode van dit moment kunnen zijn. Ultrasone reiniging wordt dan ook veelvuldig toegepast op plekken waar grondige reiniging een must is. Denk bijvoorbeeld aan de medische en dentale branche, maar ook in de elektronica en techniek wordt ultrasoon reinigen steeds vaker gedaan.

B-autoclaaf levert ultrasoon reinigers aan partners door het hele land. We vertellen u in dit artikel graag meer over het principe van ultrasoon reiniging en de werking van onze ultrasoon reinigers.

Hoe werkt ultrasoon reinigen?

Het verplaatsen van geluidsgolven in een geleidend medium: dat is ultrasoon reinigen in notendop. Ultrasoon geluid is door het menselijk oor niet of nauwelijks waarneembaar, dit in verband met de zeer hoge frequentie. Maar het is dus wel een bijzonder effectieve reinigingsmethode. Dat zit zo: de geluidsgolven die door de ultrasoon reiniger gaan, veroorzaken miljoenen kleine luchtbelletjes. Deze luchtbelletjes botsen door de geluidsgolven tegen elkaar aan en imploderen vervolgens. De implosies brengen een wirwar aan stromingen en trillingen teweeg, die als een soort borstel werken op de voorwerpen in de ultrasoon reiniger. Het resultaat: alles in het apparaat wordt grondig gereinigd.

Ultrasoon reinigen in de praktijk

De bovenstaande uitleg is vrij technisch, vandaar dat we u graag uitleggen hoe ultrasoon reinigen in de praktijk in zijn werk gaat. Zoals gezegd heeft u allereerst een ultrasoon reiniger nodig. Een ultrasoon reiniger wordt doorgaans gevuld met (gedemineraliseerd) water in combinatie met een reinigingsvloeistof. Na het prepareren van het “reinigingsbad” kunt u de te reinigen voorwerpen in de ultrasoon reiniger plaatsen, zodat de ultrasoon techniek en de hoge frequentie geluidsgolven hun werk kunnen doen.

Wat zijn frequenties?

De frequentie van de trillingen en het geluid duidt men aan in Hertz, ook wel eens afgekort als Hz. De frequenties die over het algemeen gebruikt worden voor ultrasoon reinigen, liggen zo tussen de 20 kHz en 50 kHz. De ultrasoon reinigers van B-autoclaaf hebben een hoge reinigingsfrequentie van 40 kHz, waardoor u verzekerd bent van een grondige ultrasoon reiniging.

De voordelen van ultrasoon reinigen

Het principe van ultrasoon reinigen zou nu duidelijk moeten zijn. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste voordelen van dit systeem?

Grondig schoon resultaat

Allereerst levert ultrasoon reinigen simpelweg het grondigste resultaat op. U reinigt de voorwerpen tot diep in de poriën, waardoor zelfs lastige oppervlakken en moeilijk bereikbare plekken brandschoon worden. Met de hand zult u nooit hetzelfde resultaat kunnen bereiken, want het is onmogelijk om dezelfde intensiteit te leveren zonder de voorwerpen te beschadigen.

Geen krassen en beschadigingen

Dat brengt ons gelijk bij voordeel 2: de objecten worden bij ultrasone reiniging niet aangetast of beschadigd. Er is immers geen schurende werking dankzij het ultrasoon reinigen. Zelfs de meest delicate en complex gevormde onderdelen kunnen in een ultrasoon reiniger gereinigd worden.

Bespaar tijd en moeite

Tot slot is het natuurlijk ook bijzonder prettig dat u met een ultrasoon reiniger geen moeite hoeft te doen. Op het moment dat het apparaat aanstaat, kunt u gewoon iets anders gaan doen, waardoor ook tijdsbesparing een belangrijk voordeel is.

Meer weten over ultrasoon reinigen?

Heeft u nog vragen over het principe van ultrasoon reinigen of wilt u te weten komen welke van onze ultrasoon reinigers het meest geschikt is voor u? Voor al uw vragen neemt u contact op via 0321 317878 of info@b-autoclave.com. Onze specialisten zijn u graag van dienst!