Hoe gebruik je een autoclaaf?

Een autoclaaf is een apparaat dat wordt gebruikt om materialen te steriliseren door middel van stoom onder druk. Het wordt vaak gebruikt in de medische en farmaceutische industrie, maar ook in laboratoria en brouwerijen. Het is belangrijk om te weten hoe een autoclaaf correct te gebruiken om te zorgen dat de materialen effectief worden gesteriliseerd en om veiligheidsproblemen te voorkomen.

Stap 0: Reiniging

Voordat u kunt gaan steriliseren, is het van belang dat de instrumenten schoon zijn van vuil. Een autoclaaf steriliseert, maar reinigt niet het vuil van de instrumenten. U kunt hiervoor wel een ultrasoon reiniger gebruiken. 

Stap 1: Voorbereiding

Voordat u de autoclaaf gaat gebruiken, moet u ervoor zorgen dat deze gevuld is met water tot het juiste niveau en dat de deur goed afgesloten is. Zorg ervoor dat de materialen die u gaat steriliseren schoon en droog zijn, en verpak ze in autoclaafzakken of in bakken die geschikt zijn voor gebruik in een autoclaaf.

Stap 2: Sterilisatie

Zet de autoclaaf aan en selecteer de gewenste sterilisatietijd en temperatuur. Wacht tot de autoclaaf de gewenste druk en temperatuur heeft bereikt voordat u begint met de sterilisatie. Houd er rekening mee dat de sterilisatietijd afhankelijk is van de grootte en hoeveelheid van de materialen die u wilt steriliseren.

Stap 3: Afkoeling

Na de sterilisatie, moet de autoclaaf worden afgekoeld voordat de deur kan worden geopend. Dit gebeurt automatisch in moderne autoclaven. Dit is belangrijk om te doen om druk van de sterilisatiekamer te verminderen en om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Stap 4: Bewaren

Zorg ervoor dat de gesteriliseerde materialen in een schone en droge omgeving worden bewaard totdat ze worden gebruikt.

Houd in gedachten dat elke autoclaaf anders is, dus raadpleeg altijd de handleiding van de autoclaaf voor specifieke instructies. Het is ook belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en het apparaat te laten controleren door een gekwalificeerd technicus.


Heeft u vragen over onze klasse B autoclaven? Neem gerust contact op met ons.