Wat is ultrasoon reinigen en hoe werkt het?

Ultrasoon reinigen is een uiterst doeltreffende reinigingsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van ultrasoon reinigers. Door de effectieve reiniging, wordt het veelal gebruikt in de medische en dentale branche. Niet alleen voor medische doeleinden zijn ultrasone reinigers ideaal, ook voor elektronica en techniek wordt ultrasoon reinigen steeds vaker ingezet. In dit artikel vertellen wij u alles over de werking van ultrasoon reinigen.

Hoe werkt ultrasoon reinigen?

Om ultrasoon te reinigen is een ultrasoonreiniger nodig. Wat doet een ultrasoon apparaat? Dit apparaat maakt gebruikt van geluidsgolven om voorwerpen te reinigen. In ultrasone vloeistof neemt de geluidsintensiteit toe, waardoor een negatieve druk ontstaat. Deze negatieve druk breekt de vloeistof waardoor tienduizenden minuscule waterdampbelletjes ontstaan. Als deze waterdampbelletjes dan in een geluidsgolf terechtkomen beginnen ze te trillen. 

Door de trillingen groeien de waterdampbellen tot ze onstabiel worden en imploderen. Deze implosies veroorzaken kleine maar sterke stromingen in de ultrasone vloeistof. Omdat het niet om enkele, maar om tienduizenden implosies tegelijk gaat, ontstaat een krachtige reactie die we ultrasoon reinigen noemen.

Hoe gebruik ik een ultrasoon reiniger?

Er is al uitgelegd hoe ultrasone reiniging werkt, maar hoe kunt u een ultrasoon reiniger gebruiken? Elke ultrasoonreiniger vult u met (gedemineraliseerd) water en ultrasoon vloeistof. Het is aan te raden om voorwerpen niet op de bodem van het apparaat te leggen, daarom zit er standaard een mandje bij onze ultrasoon reinigers. We hebben tevens aanvullende mandjes met extra fijn gaas, ideaal voor kleine onderdelen en instrumenten. Deze zijn verkrijgbaar in een rond en rechthoekig exemplaar. Houd bij de formaatkeuze rekening met de ruimte die de mandjes innemen.

Ontgassen voor het reinigen

Voordat u voorwerpen in het reinigingsbad plaatst, is het belangrijk om het reinigingsbad te ontgassen en op temperatuur te laten komen. Zorg dat het ultrasoon bad tot de vulstreep of minimaal voor ⅔ gevuld is met ultrasoon vloeistof. Heeft u een digitale ultrasoon reiniger? Dan kan er mogelijk een ‘degass’ functie zijn. Geen ‘degass’ functie? Geen probleem. U krijgt hetzelfde effect door de ultrasoon reiniger 10 tot 30 minuten in te schakelen met de ultrasoonfunctie. De tijd is afhankelijk van de grootte van uw reiniger. Is de reiniger 10 liter, ontgas dan voor 10 minuten. Is de reiniger 27 liter, ontgas dan voor 30 minuten. Het ontgasproces zorgt er meteen voor dat de ultrasoon reiniger sneller op temperatuur komt.

Direct of indirect reinigen

Na het voorbereiden van het reinigingsbad, kunt u de voorwerpen in de ultrasoon reiniger plaatsen. U kunt dit op twee manieren doen: indirect of direct reinigen. Direct reinigen is het direct plaatsen van het voorwerp in het reinigingsbad en is het van belang om na elke reinigingsbeurt de vloeistof te vervangen. Bij het indirect reinigen wordt een glasbeker en een fijnmazig mandje gebruikt. Door een glasbeker te gebruiken kunt u meerdere materialen tegelijkertijd reinigen en blijft losgekomen vuil niet in uw ultrasone reiniger. Let op: spoel na het reinigen de voorwerpen af met warm water. Zo voorkomt u dat het reinigingsvloeistof in blijft werken.

Wat zijn frequenties?

De frequentie van de trillingen en het geluid duidt men aan in Hertz, ook wel eens afgekort als Hz. De frequenties die over het algemeen gebruikt worden voor ultrasoon reinigen, liggen zo tussen de 20 kHz en 50 kHz. Een frequentie van 20 kHz creëert relatief grote luchtbellen en zorgt voor een snelle en krachtige reiniging. Met een kHz van 40 worden kleine luchtbellen gemaakt die zorgen voor een intensieve reiniging. Deze frequentie is met name ideaal voor bijvoorbeeld holle instrumenten. Door de kleine luchtbellen worden deze met gemak gereinigd. De ultrasoon reinigers van B-autoclaaf hebben een hoge reinigingsfrequentie van 40 kHz, waardoor u verzekerd bent van een grondige ultrasoon reiniging.

De voordelen van ultrasoon reinigen

Het principe van ultrasoon reinigen zou nu duidelijk moeten zijn. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste voordelen van dit systeem?

Grondig schoon resultaat

Allereerst levert ultrasoon reinigen simpelweg het grondigste resultaat op. U reinigt de voorwerpen tot diep in de poriën, waardoor zelfs lastige oppervlakken en moeilijk bereikbare plekken brandschoon worden. Met de hand zult u nooit hetzelfde resultaat kunnen bereiken, want het is onmogelijk om dezelfde intensiteit te leveren zonder de voorwerpen te beschadigen.

Geen krassen en beschadigingen

Dat brengt ons gelijk bij voordeel 2: de objecten worden bij ultrasone reiniging niet aangetast of beschadigd. Er is immers geen schurende werking dankzij het ultrasoon reinigen. Zelfs de meest delicate en complex gevormde onderdelen kunnen in een ultrasoon reiniger gereinigd worden.

Bespaar tijd en moeite

Tot slot is het natuurlijk ook bijzonder prettig dat u met een ultrasoon reiniger geen moeite hoeft te doen. Op het moment dat het apparaat aanstaat, kunt u gewoon iets anders gaan doen, waardoor ook tijdsbesparing een belangrijk voordeel is.

Meer weten over ultrasoon reinigen?

Heeft u nog vragen over het principe van ultrasoon reinigen of wilt u te weten komen welke van onze ultrasoon reinigers het meest geschikt is voor u? Voor al uw vragen neemt u contact op via 0321 317878 of info@b-autoclave.com. Onze specialisten zijn u graag van dienst!