Hoe kan ik ultrasoon vloeistof ontgassen?

Als u een ultrasoonreiniger heeft, heeft u vast wel eens gehoord dat u deze moet ontgassen. Maar wat betekent het ontgassen van ultrasoon vloeistof? En waarom is het belangrijk? U leest het hier!

Wat betekent het ontgassen van ultrasoon vloeistof?

Het is letterlijk het verwijderen van gassen uit de vloeistof. De gassen die in het ultrasoon vloeistof kunnen een negatief resultaat hebben op het reinigingsproces. Bij het ontgassen worden door middel van ultrasone trillingen de gasbellen uit de vloeistof verwijderd. Als de ongewenste gassen verwijderd zijn, kunt u optimaal reinigen.

Hoe vaak en wanneer moet ik ultrasoon vloeistof ontgassen? 

De frequentie van het ontgassen is afhankelijk van de ultrasoonreiniger. Gebruikt u het bad een tweede keer, nadat u al het ultrasoon vloeistof heeft ontgast? Dan hoeft u niet nogmaals te ontgassen. Als u een nieuw ultrasoonbad aanmaakt, is het aan te raden om te ontgassen. Ook als u nieuw ultrasoon vloeistof toevoegt, is een ontgassing aan te raden. De vuistregel is: is de ultrasoonreinigervloeistof al eerder ontgast? Zo nee, dan is ontgassen geadviseerd. Als de vloeistof wel eerder is ontgast is het niet nodig.

Waarom moet ik ultrasoon vloeistof ontgassen? 

Zoals eerder genoemd kunnen de gassen in de reinigingsvloeistof een negatieve impact hebben op het reinigingsproces- en resultaat. In de ultrasone vloeistof kan er bijvoorbeeld veel zuurstof aanwezig zijn. Dit kan voor oxidatie zorgen. Door het ultrasoon vloeistof te ontgassen, voorkom je dit risico.

Hoe werkt het ontgassen van ultrasoonreiniger vloeistof? 

Maar hoe kan ik precies ultrasoon vloeistof ontgassen? De stappen kunnen verschillen tussen een digitale en analoge ultrasoonreiniger. Een digitale ultrasoonreiniger heeft vaak een ‘Degas’ functie. Dat maakt het ontgassen extra makkelijk. Bij een analoge versie is dit echter niet altijd het geval. Gelukkig kun je nog steeds wel de vloeistoffen ontgassen.

Allereerst is het belangrijk dat de ultrasoonreiniger gevuld is met ultrasoon vloeistof. Bij de ontgassing is het van belang dat er géén voorwerp aanwezig is in de ultrasoonreiniger. Breng de ultrasoonreiniger op temperatuur en zet tegelijkertijd de timer van de ultrasoonfunctie aan. Laat het ultrasoonbad enkele minuten ontgassen, voordat u met het reinigingsproces begint. 

Heeft u vragen over het ontgassen of over onze ultrasoonreingers? Neem gerust contact op met ons. B-autoclaaf adviseert u graag.