Nabehandeling ultrasoon reinigen: hoe en waarom?

Als u voorwerpen reinigt wilt u natuurlijk het beste resultaat. Als u gaat ultrasoon reinigen vergt dit nog een extra stap. Het is namelijk niet zo dat de voorwerpen die uit de ultrasoonreiniger komen meteen klaar voor gebruik zijn. Een goede nabehandeling is belangrijk om het optimale resultaat te behalen en te behouden. 

Hoe zorg ik voor een goede nabehandeling bij het ultrasoon reinigen?

Om te beginnen is het goed om te weten wat de nabehandeling precies inhoudt. De nabehandeling betreft twee stappen: 

  1. Het spoelen van de voorwerpen met stromend water
  2. Het drogen van de voorwerpen

Na een ultrasone reiniging zal een deel van het ultrasone vloeistof nog aanwezig zijn op de voorwerpen. Deze moet goed eraf gespoelt worden. Dit kan gemakkelijk door de voorwerpen onder stromend water te houden. Let op dat u ervoor zorgt dat alle kleine hoeken gespoelt worden en als het gaat om holle voorwerpen dat u ook de binnenzijde goed spoelt. Na het spoelen is het belangrijk om de voorwerpen goed te drogen. Het wordt geadviseerd dit met perslucht te doen. Dit zorgt voor een snelle en effectieve droging. 

Waarom is een nabehandeling belangrijk bij ultrasoon reinigen?

Het is belangrijk omdat de ultrasone vloeistof een sterk reinigingsmiddel is. Als deze blijft zitten kan het voor oxidatie op uw voorwerpen veroorzaken. Dat is nou juist wat u wilt weghalen en dan blijft u in een vicieuze cirkel van reinigen. U kunt de oxidatie makkelijk verwijderen door het voorwerp weer ultrasoon te reinigen. Maarja, u wilt natuurlijk niet alleen maar blijven reinigen, als u ook de oxidatie kunt voorkomen. Het is dan belangrijk dat u ervoor zorgt dat de nabehandeling stappen goed uitgevoerd worden.