Wat is indirect ultrasoon reinigen en hoe doe ik dit?

Als u gaat ultrasoon reinigen in een ultrasoonreinger heeft u twee manieren van reinigen: direct en indirect. Beide methodes zijn effectief en efficient. Welke methode u kiest is afhankelijk van wat u gaat reinigen. 

Wat is indirect ultrasoon reinigen en hoe werkt het?

Indirect ultrasoon reinigen is hetzelfde proces als normaal ultrasoon reinigen, alleen gebruikt u een glasbeker om de voorwerpen te isoleren van het reinigingsbad. Dit zorgt ervoor dat alleen de vloeistof in de glasbeker vuil wordt. Zo hoeft u niet na de reiniging het reinigingsvloeistof meteen te vervangen. U vult de ultrasoonreiniger net zoals normaal met ultrasoonvloeistof. Dit kan gewoon water of gedemineraliseerd water zijn, maar voor optimaal resultaat is het toevoegen van een ultrasoonreinigersvloeistof. 

Let op: vul de ultrasoon reiniger niet met te veel vloeistof. De glazen bekers zullen een deel van de inhoud opnemen en dat kan ervoor zorgen dat de vloeistof overvloeit. De bekers vult u ook met ultrasoon vloeistof en dan volgt het normale reinigingsproces van de ultrasoonreinger.

Wanneer kiezen voor indirecte ultrasone reiniging?

Als u veel kleine voorwerpen of instrumenten moet reinigen is het handiger om te kiezen voor een indirecte reiniging. Zo kunt u meerdere glasbekers in de ultrasoonreiniger plaatsen en de voorwerpen individueel reinigen. Werkt u met veel breekbare materialen zoals glas? Dan is indirecte reiniging ook ideaal. Let op dat u genoeg ruimte in de ultrasoonreiniger heeft om meerdere glazen bekers in te zetten, waarbij ze elkaar niet aanraken. Het is belangrijk dat ze omringt zijn met ultrasoonvloeistof en geen contact met andere bekers maken. Kijk goed naar welke ultrasoonreiniger u nodig heeft om al uw voorwerpen effectief en efficiënt te reinigen.

Wat zijn de voordelen van indirecte ultrasone reiniging? 

Het grootste voordeel van indirecte ultrasone reiniging is dat het geld bespaart. Bij indirecte ultrasone reiniging wordt eigenlijk alleen het gedeelte in de glasbeker echt vuil. De rest van de vloeistof in de reiniger functioneert als contactvloeistof en blijft dus schoon. Meestal moet u bij een reiniging uw vloeistof ook vervangen, want deze is vuil geworden. Als u elke keer een effectieve reiniging wilt, moet uw vloeistof ook schoon zijn. Nog een voordeel is dat indirect reiniging veiliger is voor gevoelige voorwerpen. Ze zitten namelijk in een aparte container, waardoor er geen kans is dat voorwerpen tegen elkaar aan tikken.

Kort nog de voordelen op een rijtje: 

  • Gebruikt minder ultrasone vloeistof 
  • Geldbesparing
  • Veilig voor gevoelige voorwerpen

Heeft u nog vragen over indirecte ultrasone reiniging of over onze producten? Neem dan gerust contact op met ons!