HYGIENE INFORMATIE INZAKE CORONAVIRUS COVID-19

Gezien de onrust die er is omtrent de verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) willen we u hierbij graag informeren hoe u in uw praktijk kunt omgaan met de hygiëne. En met name ten aanzien van het steriliseren met een klasse B autoclaaf. Maar eerst: wat is het verschil tussen reinigen, desinfecteren en steriliseren?

 

Hergebruik FFP2 mondmaskers

De RIVM (https://www.rivm.nl/documenten/hergebruik-ffp2-mondmaskers) beveelt stoomsterilisatie met een gefractioneerd vacuümproces bij 121 °C / 20 min.* Het Porous-Program(programma 5) van onze Sense autoclaven is afgestemd op deze eisen en leidt tot een acceptabele kwaliteit.

 

Reinigen

Reinigen is het verwijderen van alle zichtbare vervuiling. Bijvoorbeeld met gewone zeep. Voor het blote oog lijkt het schoon, maar de ziekteverwekkers (pathogenen)
zitten er nog steeds. Sterker nog, vocht en sommige schoonmaakmiddelen vormen de perfecte voedingsbodem voor nieuwe ziekteverwekkers.

 

Desinfecteren

Onder (thermische of chemische) desinfectie verstaan we het verminderen van het aantal micro-organismen (bacteriën, schimmels of virussen) tot een voor het gebruiksdoel aanvaardbaar contaminatie- niveau. Dat betekent dat het aantal micro-organismen te laag is om een serieus probleem te vormen. Bekijk onze ultrasoon reinigers.

 

Steriliseren

Bij steriliseren worden alle micro-organismen, ook de niet-ziekmakende, die op het instrument zitten, gedood. Dit geldt ook voor eventuele coronavirusdeeltjes die COVID-19 veroorzaken. Met een autoclaaf kunt u ziekteverspreiding zo veel mogelijk voorkomen. In een stoomsterilisator, ook wel autoclaaf genoemd, worden micro-organismen gedood door stoom. De instrumenten moeten in zogenaamde laminaatzakjes in de stoomsterilisator worden gelegd. Dit procedé is zeer effectief tegen alle micro-organismen en goed toepasbaar voor hittebestendige instrumenten en textiel.

 

Hoe steriliseren met een klasse B autoclaaf

Voorbereiden op sterilisatie:

 • Verpak de te steriliseren instrumenten op een schoon en gedesinfecteerd werkvlak in sterilisatiezakjes.
 • Verpak de gedroogde instrumenten per stuk.
 • Voorzie het verpakkingsmateriaal van een indicatorstrip, zodat er geen verwarring met niet-gesteriliseerd instrumenten kan ontstaan.

 

Vullen van de sterilisator:

 • Laat voldoende ruimte tussen de verpakkingen voor de stoomcirculatie.
 • Plaats de zakjes met de papier zijde naar boven in de sterilisator.
 • Voer wekelijks een controlemeting uit door middel van een helixtest. Bekijk ons aanbod testen voor uw autoclaaf.

 

Uitladen sterilisator:

 • Laat de sterilisator het proces helemaal afmaken en lees het resultaat af op het display.
 • Neem het werkblad af met een disposable alcoholdoekje en maak na het eindsignaal de deur open.
 • Desinfecteer de handen en leg de steriele lading op het schone werkblad.
 • Geef op de laminaatzijde van de verpakking met een sticker de sterilisatie- en verloopdatum aan.
 • Het materiaal mag 6 maanden bewaard worden in een onbeschadigde verpakking.

 

Wat is een Klasse B autoclaaf?

De B staat voor Big, dat wil zeggen dat B klasse autoclaven geschikt zijn voor een grote (Big) range aan toepassingen. Een B klasse autoclaaf heeft een gefractioneerd voor-vacuüm en na-vacuüm droogprogramma, waardoor dit type autoclaaf geschikt is om alles in te steriliseren, ook verpakte moeilijke holle instrumenten type A, zoals liposuctie naalden en Helix testen.

 

Klantenservice

Wilt u meer informatie over steriliseren met een B autoclaaf om verspreiding van COVID-19 te voorkomen? We staan u graag te woord. Bel een van onze specialisten via 0321 317 878 of stuur een bericht via ons contactformulier.