Corona verspreiding voorkomen met een klasse B autoclaaf

Autoclaaf

B-Autoclaven van 3L tot 23L

Een klasse B autoclaaf of stoomsterilisator is zeer geschikt voor de sterilisatie van mondkapjes en wordt gebruikt voor de reiniging van medische apparatuur.:

Moderne apparatuur
Autoclaven inclusief validatierapport
Onderhoudsabonnementen beschikbaar
2 jaar garantie

Mondmasker

Niet-medisch mondkapje 3-laags

Het mondmasker is uitstekend geschikt om te dragen tijdens het werk of op andere momenten waarbij het niet mogelijk is om afstand te houden.

Lichtgewicht comfortabel mondmasker
Vervormbare neusboog
Beschermt mond én neus
Geschikt voor in het OV
Geschikt voor gebruik in het buitenland
Geschikt voor mensen met een bril

Ultrasoon reiniger

Ultrasoon reinigers van 3L tot 22L

Reinig alle producten eenvoudig met behulp van geluidsgolven en een speciale reinigingsvloeistof. Geschikt voor het reinigen van medische instrumenten.

Topkwaliteit ultrasoon reinigers vanaf € 139,-
CE-gemarkeerde ultrasoon reinigers
Voldoet aan alle Europese richtlijnen
Geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen

Het coronavirus, veroorzaker van de ziekte COVID-19, zorgt voor veel onrust in de samenleving. Het tegengaan van dit virus gebeurt met name door strenge hygiënemaatregelen. Het zorgen voor hygiënische instrumenten voor medische klinieken en praktijken is de specialisatie van B-autoclaaf. We zijn dé leverancier van autoclaven en ultrasoon reinigers: apparaten die geschikt zijn voor reiniging op medisch niveau. Ook mondkapjes reinigen voor hergebruik is mogelijk met onze producten, zodat u tekorten tegengaat en toch voldoet aan de hedendaagse veiligheidseisen.

Mondkapjes hergebruiken

Het dragen van een medisch mondmasker of niet-medisch mondkapje is op sommige plaatsen verplicht en kan bijdragen aan het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus. Een mondkapje kan namelijk bij goed gebruik het risico verkleinen dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving. Het is een aanvulling op de geldende maatregelen vanuit de overheid. Door mondkapjes te hergebruiken gaat u tekorten tegen en zorgt u voor een duurzamer gebruik van mondkapjes.

Het RIVM (https://www.rivm.nl/documenten/hergebruik-ffp2-mondmaskers) beveelt stoomsterilisatie aan met een gefractioneerd vacuümproces bij 121 °C / 20 min. Het Porous-Program (programma 5) van onze Sense autoclaven is afgestemd op deze eisen en leidt tot een acceptabele hygiënekwaliteit.

Autoclaaf kopen

Veel gestelde vragen

Bij de reiniging van mondkapjes kunt u gebruik maken van een autoclaaf of ultrasoon reiniger

Wat is het verschil tussen reinigen, desinfecteren en steriliseren?

Wat is het verschil tussen reinigen, desinfecteren en steriliseren?

Reinigen

Reinigen is het verwijderen van alle zichtbare vervuiling, bijvoorbeeld met gewone zeep. Voor het blote oog lijkt het schoon, maar de ziekteverwekkers (pathogenen) zitten er nog steeds. Sterker nog, vocht en sommige schoonmaakmiddelen vormen de perfecte voedingsbodem voor nieuwe ziekteverwekkers.

Desinfecteren

Onder thermische of chemische desinfectie verstaan we het verminderen van het aantal micro-organismen (bacteriën, schimmels of virussen) tot een voor het gebruiksdoel aanvaardbaar contaminatieniveau. Dat betekent dat het aantal micro-organismen te laag is om een serieus probleem te vormen. Onze ultrasoon reinigers zijn uitermate geschikt om mondkapjes te desinfecteren.

Steriliseren

Bij steriliseren worden alle micro-organismen die op het instrument zitten gedood. Dit geldt ook voor eventuele coronavirusdeeltjes die COVID-19 veroorzaken. Met een autoclaaf kunt u ziekteverspreiding zo veel mogelijk voorkomen. In een stoomsterilisator, ook wel autoclaaf genoemd, worden micro-organismen gedood door stoom. De instrumenten moeten in laminaatzakjes in de stoomsterilisator worden gelegd. Dit procedé is zeer effectief tegen alle micro-organismen en goed toepasbaar voor hittebestendige instrumenten en textiel.

Wat is een klasse B autoclaaf?

De B staat voor Big, dat wil zeggen dat B klasse autoclaven geschikt zijn voor een grote (Big) range aan toepassingen. Een B klasse autoclaaf heeft een gefractioneerd voor-vacuüm en na-vacuüm droogprogramma, waardoor dit type autoclaaf geschikt is om alles in te steriliseren, ook verpakte moeilijke holle instrumenten type A, zoals liposuctienaalden en Helix testen.

Hoe steriliseer ik mondkapjes met een klasse B autoclaaf?

Voorbereiden op sterilisatie

 • Verpak de te steriliseren mondkapjes op een schoon en gedesinfecteerd werkvlak in sterilisatiezakjes.
 • Verpak de droge mondkapjes per stuk.
 • Voorzie het verpakkingsmateriaal van een indicatorstrip, zodat er geen verwarring met niet-gesteriliseerde instrumenten kan ontstaan.

Vullen van de sterilisator

 • Laat voldoende ruimte tussen de verpakkingen voor de stoomcirculatie.
 • Plaats de zakjes met de papierzijde naar boven in de sterilisator.
 • Voer wekelijks een controlemeting uit door middel van een helixtest. Bekijk ons aanbod testen voor uw autoclaaf.

Uitladen sterilisator

 • Laat de sterilisator het proces helemaal afmaken en lees het resultaat af op het display.
 • Neem het werkblad af met een disposable alcoholdoekje en maak na het eindsignaal de deur open.
 • Desinfecteer de handen en leg de steriele lading op het schone werkblad.
 • Geef op de laminaatzijde van de verpakking met een sticker de sterilisatie- en verloopdatum aan.
 • Het materiaal mag 6 maanden bewaard worden in een onbeschadigde verpakking.

Kan een medisch mondmasker hergebruikt worden?

Na reiniging met een autoclaaf of ultrasoon reiniger kan een medisch mondmasker opnieuw gebruikt worden en voldoet deze aan de hygiëne-eisen.

Kan een niet-medisch mondkapje hergebruikt worden?

Na reiniging met een autoclaaf of ultrasoon reiniger kan een niet-medisch mondkapje opnieuw gebruikt worden en voldoet deze aan de hygiëne-eisen.

Is het hygiënisch om een mondkapje te hergebruiken?

Het hergebruik van een mondkapje kan alleen na goede reiniging. Een mondkapje van een stof als katoen kan in de wasmachine gewassen worden op 60 graden en is dan weer klaar voor gebruik. FFP2 mondmaskers kunnen niet in de wasmachine, maar zijn wel hygiënisch te hergebruiken na sterilisatie door middel van een B-autoclaaf of na desinfecteren met een ultrasoon reiniger.

Is het steriliseren van een mondkapje veilig?

Het gebruik van een klasse B autoclaaf of een ultrasoon reiniger is uitvoerig getest en is zeer veilig.

Klantenservice

Wilt u meer informatie over steriliseren met een B autoclaaf om verspreiding van COVID-19 te voorkomen? We staan u graag te woord. Bel een van onze specialisten via 0321 317 878 of stuur een bericht via ons contactformulier.

Neem contact met ons op