Wat zijn alkalische reinigers?

Alkalische reinigers zijn schoonmaakmiddelen die een pH-waarde hebben van 7.1 tot 14. Elk type vloeistof beschikt over een bepaalde pH-waarde als meeteenheid om de zuurtegraad te bepalen. De schaal van pH-waarde loopt van 0 tot 14. Alkalische reinigers zijn onder meer te gebruiken voor ontvettende reiniging. Ammonia, soda en zeep zijn voorbeelden van alkalische reinigers en geschikt om mee te ontvetten. Des te meer dat een vloeistof alkalisch is des te beter is de functie van ontvetten.

Wat betekent alkalisch? 

Alkalisch betekent alkalihoudend en op het gebied van chemie geldt dat basisch een synoniem is voor alkalisch. Dit is een waterige oplossing die alkalisch of basisch is indien de pH-waarde boven 7 uitkomt. Vloeistof met een pH-waarde van bijvoorbeeld 9 levert hydroxyl-ionen (OH-). Dit is een negatief geladen OH –ion van water ofwel anion. In zuiver water is de concentratie van hydroxyl-ionen klein en net zo groot als de waterstofionen. Bij zuiver water is de vloeistof niet zuur en niet basisch, maar neutraal. Door de toevoeging aan het water van een stof die H bevat, zoals NaOh bij natriumhydroxyde of Ca(OH)2 bij calciumhydroxide, wordt de vloeistof basisch ofwel alkalisch.

pH-waarden

De pH-waarde is een meeteenheid voor de zuurgraad van waterige oplossingen. De schaal loopt van 0 tot 14. Bij een pH-waarde van 0 tot en met 6.9 is de vloeistof zuur. Bij een pH-waarde van 7.0 is de vloeistof neutraal. De vloeistof is alkalisch bij een pH-waarde van 7.1 tot 14.

  • pH-waarde 0-6.9: zuur
  • pH-waarde 7: neutraal
  • pH-waarde 7.1 tot 14: alkalisch

Wat is een alkalisch schoonmaakmiddel? 

Een alkalisch schoonmaakmiddel beschikt over een pH-waarde van 7.1 tot 14. De pH-waarde van een schoonmaakmiddel bepaalt voor welk type reiniging de vloeistof geschikt is. Een reinigingsmiddel met een lage pH-waarde is bijvoorbeeld te gebruiken om roest en kalkaanslag te verwijderen. Schoonmaakazijn is bijvoorbeeld een zuur reinigingsmiddel. Een reinigingsmiddel met een hoge pH-waarde is geschikt om vet te verwijderen. Dit type schoonmaakmiddel staan ook wel bekend als ontvettende reinigingsmiddelen.

Waarvoor gebruik je alkalische reinigingsvloeistoffen?

Alkalische reinigingsvloeistoffen zijn onder meer geschikt voor ultrasoon reinigen. Er zijn speciale reinigingsvloeistoffen beschikbaar die toe te passen zijn in een ultrasoon reiniger. De pH-waarde van alkalische reinigingsvloeistoffen loopt uiteen van licht alkalisch tot sterk alkalisch. Andere situaties om alkalische reinigingsvloeistoffen te gebruiken, betreffen industriële reinigers voor het ontvetten van onderdelen. In het algemeen zijn alkalische reinigers onder meer geschikt om olie, vet, hars, wax en eiwitten te verwijderen.